Lad os begynde med undergrunden, granitten og alt det andet, der ligger under fødderne på vores besynderlige ø.
Vi har ganske mange granitfarver – lige fra den gråsorte Rønnegranit, den rødflammede Paradisgranit, den næsten røde Svanekegranit (der forvitrer meget let og mest kendes som Årsdalegrus) til de rødbrune granitter på Nordbornholm, Hammer- og Moseløkkegranitten.
Al granit her på øen er ca. 1,7 mia. år gammel – en imponerende alder.
Hvis du klikker på dette link – Bjergarterne i Bornholms Grundfjeld, kan du se de enkelte stentyper beskrevet.
Men vi må heller ikke glemme Balkasandstenen, der ligger i et bånd sydligere, og hvor man kan finde nogen af de tidligste spor af liv på øen. Ved Natur Bornholm har vi en særdeles berømt geologisk formation, der kaldes ”slæbet” – se 367 ture på Bornholm og læs også linket om Strøby. Desuden er der indenfor de sidste par år fundet sporfossiler af vandmænd – se mit billede her.
Lidt forneden i billedet er der en hesteskolignende struktur, det er aftrykket af goplen. Fascinerende, at så gamle væsener – ca. 535 mio. år – kunne bevares via aftryk i slimlaget på Kambriums strande! Det var før, der var dyr på land, så alt, hvad der strandede, kunne ligge og tørre i fred i det fedtede algelag, der var i vandkanten.
En hel tidslinje over Bornholms geologi finder du her: Der er mange begreber at holde styr på, men læs også om fortidens verden – se menupunkt, et spændende studium.