Fandens keglebaner med mere

af Jeanne Cordua

Skålgruber finder man på klipper næsten overalt i det bornholmske landskab, og nogle er ganske imponerende. Skålgruberne kan have haft alle mulige formål; men sædvanligvis tolker man dem som frugtbarhedssymboler, og på svenske helleristninger ser man mange gange skålgruber anbragt mellem mands- eller kvindefigurers ben. Her kan læses mere om helleristninger, også de store helleristningsfelter i Bohuslän og Norge (Alta). De kan også have været offergruber til småofringer – på mine andre sider om helleristninger (se menu til venstre) kan man desuden læse om ligheder med stjernebilleder o.l. Endelig kan store og markante blokke i terrænet måske tolkes som en art grænsepæle mellem to klaner, især hvis de findes på bautasten.

Klik på billederne for større udgave!


Almegård, Knudsker

Stor klippeblok med mange dybe skålgruber.

Koordinater: 55.07.19 N 14.43.38 Ø

(ikke synlig på Google Earth)


Grødby

Stor opretstående klippe med mange dybe skålgruber, arrangeret i grupper.

Koordinater: 55.02.11 N 14.56.29 Ø

(ikke synlig på Google Earth)


Lille Strandbygård

Ved siden af helleristningsfeltet, der omtales på mine andre sider, bl.a. under opmålinger. Denne løse blok kan have stået et andet sted i fortiden.

Koordinater: 55.03.24 N 14.47.59 Ø.


Endelig har vi 2 steder på øen en såkaldt “Fandens keglebane” – én ved Nexø (se link) og en i Åkirkeby. Disse sten har været godt kendt specielt før i tiden, og ved flere lejligheder er jeg kommet forbi og har set småmønter ligge i skålgruberne! De gamle traditioner udryddes ikke så let!

Mit eget billede af Fandens keglebane i Åkirkeby, skålgruberne er tegnet op med gult.

Koordinater: 55.04.01 N 14.54.42 Ø

(kan ses i villahave på Google Earth)


Fandens Hat, Bodils kirke

(se også siden om hoveder på kirkerne til venstre) – på dette nærbillede kan man skimte skålgruberne. Hedenskaben fortsætter…


Ny kirke

Trædesten ind til kvindedøren, kirken er bygget ind over stenen. Tankevækkende, at kvinderne skulle gå ind over skålgruberne – for at sikre frugtbarheden…