af Jeanne Cordua
I Pouls kirke (der IKKE er en rundkirke), ligeledes på Sydbornholm, findes der flere spændende ting. Over indgangsdøren inde i våbenhuset ses således den franske lilje igen engang:
|
Ved siden af døren en lille mand (?) og et skakbræt med 64 felter og noget, der ligner et backgammonbræt – her med 2 x 12 felter, måske den lokale kalender? Ihvertfald har både tempelherrer og frimurere (deres nuværende efterkommere, ifølge visse kilder) symbolik omkring skakbrættet: at spille livets spil osv. Også pilgrimsvejen til Santiago de Compostela i Spanien blev kaldet “glædens dambræt”.
Kalkmalerierne rummer også mange både sælsomme og morsomme ting. Se her:
Fulde “svin” – at få en “bjørn” på? (Billedet opfattes normalt som en beskrivelse af diverse synder)
Eller er bjørnene måske henvisninger til Store Bjørn og Lille Bjørn på himlen? De er trods alt omgivet af figurer, der kan opfattes som stjerner.
Denne lille mand – se nærmere på ham. Han er en ægte ridder og findes i koret, højt oppe (derfor den lidt dårlige billedkvalitet). En korsridder med bog og sværd og glorie! (Han bliver dog også tolket som Paulus, kirkens værnehelgen).
Kalkmalerierne nedenfor viser Kristi opstigning af graven. Mærkelige er de tre kvinder, hvoraf én hele tiden er uden ansigt. Er det Maria Magdalene, der traditionelt var “den faldne kvinde” (ak ja, hvad har kirkefædrene ikke gjort for at tilsværte kvinderne…)?
Bemærk korsets retning på opstandelsesscenen. Det flugter med sværdet. 22-25 grader – det samme som jordaksens hældning? Et tilfælde?
Alt dette er og bliver teorier, mysterier – men man har da lov at gætte – og måske selv komme til øen og danne sig sine egne ideer! Inspirationen er hermed givet videre.
Anbefalet læsning:
Erling Haagensen: Bornholms mysterium, BOGAN, 1993 (Hjemmeside)
Michael Baigent, Richard Lee og Henry Lincoln: Det hellige blod og den hellige gral, BOGAN, 1982
Henry Lincoln:Nøgle til det hellige mønster, BOGAN, 1997